Dirigentik

neděle, dubna 09, 2006

Kapitola I. "Dublinu prvni dojem."

Tak se ozyvam, abyste nerekli, ze na Vas kaslu. Dorazil jsem v pohode. Kupodivu slo vsechno bez nejmensi komplikace. Pred pristanim v Dublinu jsme proletali nizkou oblacnosti, ktera je tu asi skoro furt. Obsahovala i nejake prehanky a taky slusne turbulence. Takze nas to trochu pohoupalo. No a hned po priletu jsem tedy krapet zmokl. Poprve, ale jiste ne naposled.

Hostel jsem kupodivu nasel bez problemu, i kdyz jsem trnul, kde mam vystoupit z toho jejich busu. Autobusy tu jezdi casto dvoupatrove, podobne
jako asi v Anglii. Jezdi jich docela dost a pomerne casto, jen se v nich trochu vyznat. Normalni mestske linky, ktere provozuje DublinBus, jsou hodne centralizovany. Funguje to tak, ze drtiva vetsina linek je vedena z mestskych okraju do centra. No a tak se clovek nemuze divit, ze tu maji co chvili dopravni zacpu a o smogu ani nemluve. No a jizdni rady jsou pripad sam pro sebe, protoze sice existuji, ale casy jsou pouze pro vyjezd busu z konecne. Takze kdy kam dojede, nikdo nevi. Navic ty "nepredvidatelne" dopravni zacpy. Ale driv ci pozdeji prijede a taky nekdy dojede. Dalsi specialitou je placeni jizdneho. Pokud clovek nema dopredu zakoupenou jizdenku, muze samozrejme platit primo v busu. Ale plati se pouze mincemi, ktere se hazeji do takove kovove nasypky a ridic ze strojku vytiskne uctenku. A pokud nemate obnos presne, vytiskne uctenku na castku, kterou jste zaplatili a na uctence je vyuctovan i preplatek. Ten si pak clovek muze nechat vratit v centralni kancelari ve meste. Jinak pri potrebe vystoupit se macka jakesi tlacitko v busu nebo se rekne ridici. Jenze co chudaci turiste, kteri nikdy nevedi, kde maji vystoupit ?
Pak jeste ve meste jezdi specialni autobusy z letiste (Airlink), ktere cestou nestavi a jsou tedy rychlejsi. Pokud ovsem nemate nekterou z kumulovanych jizdenek, jedna jizda bude stat 5 Euro, misto normalni jizdy za necele dve. A specialni kapitolou jsou pak nocni linky Nitelink, ve kterych neplati zadne jizdenky a kazda jizda stoji rovnou 4 nebo 6 Euro. A kdy pojedou, to nevi nikdo. Ale nekdy pojedou.

Hostel neni nic moc,ale prezit se tam da. Patri k siti Hostelling International. Neni nejdrazsi ale ani nejlevnejsi. I kdyz na mistni pomery levny je (tedy 18 Eur). Tepla tece a v cene je jakasi zakladni snidane. Jak jsem pak zjistil pozdeji, patri skutecne k tem lepsim. Takze zatim se tu poflakuju po meste, coby turista. A utracim penize, coz tu jde rychle.

Dublin je docela hezky mesto, alespon na prvni pohled. I kdyz na ten druhy....
Ale rozhodne ma par veci k videni. Bohuzel na to courani jeste neni uplne idealni pocasi, je docela chladno a behem dne byvaji celkem studene prehanky. Musi se pred nimi vcas nekam zdrhnout, na coz se hodi McDonald nebo podobne podniky. A pokud nejsou love, tak se dal zalezt nekam do obchodaku, kterych je v centru spousta. Vubec pocasi je tady porad tak nejak stejny, oblacny, vetrny a casto mokry. Co se tyka internetu, tak je tu v pohode dostupny a neni moc drazsi nez u nas. Alespon v Dublinu, neni tu problem surfovat za Euro na hodinu. Mimo mesto uz je to ovsem o neco horsi.
Jinak vsechno ostatni je tu pekne mastny. Rikaji to i mistni. A taky turiste odjinud. Vetsina turistu na hostelu chodi vecer ven a uziva nocniho zivota. A musim priznat, ze jak jsem si stacil letmo vsimnout, stoji to asi zato. Maticka Praha je v noci klidny mesto. Tady centrum v noci zije (uvidime, jestli taky ve vsedni dny).
Ja odchazim ven vetsinou pred desatou rano, to mnozi jeste chrni. Takhle po ranu je (aspon o vikendu) mesto jeste prazdne a klidne. Ale kolem poledne ozije a dneska jsem dostkrat neveril, ze je nedele. V centru to vypadalo stejne, jako ve vsedni den. V noci je centrem deni hlavne ctvrt Temple bar, coz je jedna hospoda na druhe. Hodne na co koukat, a vecer jsem zahledl i furu ruznych poulicnich produkci. Proste to tam fakt zije.

3 Comments:

  • At 01.05.06 23:08, Anonymous Anonymní said…

    testuju komentare

     
  • At 12.08.06 17:19, Anonymous Anonymní said…

    Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
    »

     
  • At 17.08.06 21:41, Anonymous Anonymní said…

    Looks nice! Awesome content. Good job guys.
    »

     

Okomentovat

<< Home