Dirigentik

úterý, února 19, 2002

Jihoamericke kapitoly XII. (Arequipa - bile mesto.)

Arequipa je druhe nejvetsi peruanske mesto a je nazyvana bilym mestem. Centrum mesta je velmi hezke a ma plno kolonialnich budov, kostelu a klasteru. Hlavni namesti je tvoreno kamennymi budovami se sloupovimi a podloubimi a s balkony se spoustou restauraci. Plocha namesti je vyplnena uhlednym parkem s kasnou, v cele namesti se tyci katedrala. Domy tez skryvaji mnoha romanticka zakouti, jako pasaze, pruchody, dvory a podloubi. Mesto obklopuji hory, z nichz velmi majestatni je zejmena vulkan El Misti. Bohuzel v tuto rocni dobu obvykla nizka oblacnost nedovoluje kochat se pohledem treba primo z namesti na horskou krasu.

V okoli mesta se nachazi nekolik dalsich atraktivnich turistickych mist. My jsme se rozhodli navstivit Colca Canyon. Udoli reky Colca se nachazi asi 150 km severne od Arequipy. Reka do dna udoli vymlela hluboky kanon, sevreny strmymi skalnimi stenami. Je tu videt i tradicni zpusob zivota mistnich obyvatel. Jiz cesta autobusem do vesnice Chivay byla zazitkem. Prejizdi se plosina Altiplana, tady se jedna o oblast Narodniho parku Salinas a Aguada Blanca rozkladajici se ve vysce pres 4000 metru. Krajina je tu velmi drsna, ale presto zajimava. Hlinitoskalnaty teren je chudy na vegetaci, jsou tu jen obcasne trsy travy a kaktusy. Presto se tu, zejmena u ruznych louzi a lagun, pasou pocetna stada lam, alpak a vikun. Cely kraj je propleten mnoha kilometry zavodnovacich kanalu, ktere privadeji vodu pro zemedelstvi k zdejsim vesnicim. Mestecko Chivay je dost prijemnym turistickym mistem. Je tu dostatek levnych hotelu (nejlevnejsi z celeho naseho pobytu v Peru) i restauraci. Nedaleko se, krome puvodnich davnych ruin, nachazi termalni prameny Calera. Bazeny jsou pomerne nove a velmi hezke. Termalni voda ma asi 45 stupnu, coz je pro unavene telo opravdovy balzam. V bazenu jsme se dokonce potkali s ceskymi turisty!

Vetsina agentur vozi udolim turisty v busech. My jsme se rozhodli jit alespon cast pesky. Po prvni noci v hotelu jsme tedy rano vyrazili na cestu udolim. Cesta se klikati soubezne s rekou a prochazi vsemi zdejsimi vesnickami. Pres den nam tu pocasi pralo a mohli jsme se kochat krasnymi vyhledy. Odpoledne se vsak zacalo mracit, coz se vzrustajici unavou vedlo k tomu, ze jsme nakonec chytli projizdejici autobus, a ten nas dopravil do vesnice Cabanaconde, jez lezi na konci udoli. Rano jsme chteli casne vyrazit na misto Cruz del Condor, kde je mozne pozorovat kondory. Bohuzel jsme sem dorazili vlastni chybou dost pozde, ale presto jsme videli stoupat z udoli nekolik techto majestatnich ptaku. Odpoledne jsme pak nasedli na bus, ktery nas dopravil zpet do Arequipy.

Dny po prijezdu do mesta pro nas nebyly zrovna stastne. Dvakrat po sobe jsme meli v pokoji nezvaneho hosta, ktery nas opet pripravil o neco z naseho vybaveni. Mimo jine vzal za sve i Bobuv digitalni fotak. Pozdeji z mesta vyrazime smer Puno a jezero Titikaka.

Boblin fotos zde.

Štítky:

0 Comments:

Okomentovat

<< Home