Dirigentik

neděle, dubna 05, 2009

Kanadske kapitoly XXIII. (Kanadsky zverinec - fauna).

Napsala Evka.

Kanada je v mysli vetsiny z nas zapsana zejmena jako kralovstvi divociny a prirodniho bohatstvi. A turisty sem pritahuje mimo jine i moznost setkani s divokymi zviraty. Tady je nekolik nasich postrehu ze setkani s nimi.

Zemni veverky (Ground Squirel) - nejvice jsme jich videli v Lake Louise. Panackuji na zadnich nohach pred svymi norami a pacicky maji slozene na brisku. A jsou hrozne zvedave. Nejvice jsou tu hnede Columbia Ground Squirels, ale da se tez potkat prouzkovana Golden Mantled Ground Squirel. S tou se snadno plete ...



Chipmunk - neposeda ve vezenskem prouzkovanem oblecku somrujici mezi kameny neco zbytku od turistu. Na rozdil od podobne Golden Mantled zemni veverky ma prouzek i pres oko.




Obycejne veverky - jsou hlavne slyset (Co je to za divneho ptaka? To rve veverka.) Nechce se nam verit, ze veverky v Evrope vydavaji stejne straslive zvuky. Je to jako rehtacka s pridanym skripenim, a veverka vypadala, ze nas chce prinejmensim roztrhat. (mezi sebou ji rikame Savlozuba Veverka :-)))



Kojot (Coyote) - casto honil zemni veverky v Lake Louise za benzinkou. V Canmore zas honi kraliky, kteri kdysi nekomu utekli a zdivoceli. Je jich tu spousta.



Vlk (Wolf) - prvni z vetsich savcu, ktereho jsme videli nedaleko Lake Louise. Zacatkem kvetna na nas koukal skryty na okraji lesa. Asi se divil, ze vsichni ostatni tu jezdi autem a my sli pesky. Dalsi tri cerne jedince jsme prohnali autem po Dempster Highway na Yukonu. Tady v oblasti Bow valley jsou asi dve stale smecky. Bohuzel v posledni dobe bylo nekolik vlku srazeno auty na dalnici.

Bila horska koza (Mountain Goat) - vidi se zridka, jen ve vyssich odlehlejsich polohach, my ji pozorovali v kopcich nad Lake Louise i s malym kuzlatkem.

Ovce tlustoroha - muflon (Bighorn Sheep) - vyskytuji se casto kolem silnic, kde je k sobe lakaji turisti. Obcas take olizuji soli z povrchu silnice. Vetsinou se jedna o mensi stado a jsou dost tupe a flegmaticke.




Jelenec (Mule Deer, White Tailed Deer) - oprskly usatec, ozira kere ve meste nebo i kytky v kvetinacich. Mistri ve skocich (i pres plot). Jinak vyznamne zradlo pro selmy (vlk, puma,...)

Jelen Wapiti (Elk) - vsude v Rockies velka stada. Ohromna zvirata, hlavne pres zimu se stahuji blizko k mestu, v Banffu a Canmore jsou mnohdy az v ulicich, kde jsou bezpecnejsi pred predatory. Je treba se pred nimi mit na pozoru, obcas mohou byt agresivni (samice s mladaty na jare, samci v riji na podzim).



Los (Moose) - meli jsme na nej stesti jen parkrat. V Bow Valley jich ubylo, vetsinou jsme je videli jiz bez parohu, kdy vypada fakt divne. Ale i s nimi je to velike a jaksi osklive zvire. Rad se racha ve vode, kde zere vodni travu a udajne se umi potopit az do ctyr metru!!!

Bizon (Bison nebo Buffalo) - zkratka impozantni krava budici respekt. Stale se vede diskuze, jestli se maji znovu vratit na uzemi Banffskeho Parku, kde byli z duvodu (ne)bezpecnosti a jakesi infekce v devadesatych letech ve volne prirode vybiti. Mensi stada stale volne ziji na severu Britske Kolumbie.



Sob (Caribou) - jsou tu hlavne dva druhy, ktere se mirne mixuji. V Rockies se jiz dost vzacne objevi Woodland Caribou, ktere jsme dost potkavali i u silnic v Britske Kolumbii. Na Yukonu nas pak fascinovala migrujici stada Baren Land Caribou.



Liska (Fox) - cestou na sever jsme videli vsechny tri barevne formy, ktere se tu vyskytuji. Cernou s bilymi pesiky, "cross"= cernou s rezavymi fleky a klasickou cervenou.



Bobr (Beaver) - videli jsme jedineho, plaval si za svitani v prehrade v Kananaskis. Na mnoha mistech jsme ale behem cesty videli stopy jeho cinnosti, spousty okousanych stromu a tez neco staveb. Do okoli Banffu se v posledni dobe zacina vice vracet.

Rys (Lynx) - kdyz jsme jeli k veceru z lyzi po Bow Valley Parkway, prosel se nam pres cestu a odkracel do lesa.

Cerny Medved (Black Bear) - zacatkem leta jsme ho videli si to masirovat po kolejich podel silnice. Pak se rozvalil vedle koleji, ale jak uvidel, ze ho okukujem, stydlive odesel do lesa. Hlavne v okoli Lake Louise s oblibou nekteri chodi zrat na koleje zrni poztracene z zeleznicnich vagonu. Strazci Parks canada je chodi plasit, aby je to odnaucili, ale jde to tezko. Specialni masina kvuli tomu obcas koleje luxuje, aby pak medvedy nesrazel vlak.

Medved hnedy (Grizzly Bear) - u Lake Louise jsme v lete videli samici s odrostlymi medvidaty, jak se pase na louce. Na Yukonu jsme pak pozorovali obrovske samce, jak pochodovali za stadem sobu.



V ZOO se zvirata zaviraji do ohrad, aby se na ne lidi mohli jen bezpecne divat. V Lake Louise (i jinde) je kemp obehnany ohradou (s el. proudem), aby se na lidi mohl medved jen bezpecne divat. :-))

Orel belohlavy (Bald Eagle) - v BC se sletaji k rekam hlavne pri tahu lososu. Jeden nam taky krasne blizko krouzil za zady (vyuzival termiku), kdyz jsme lezli ledopad na Cascade Mountain.

Orel morsky (Osprey) - hnizdi na moste nedaleko Castle Junction, na jare jsme tam pozorovali mladata.

Belokur (Ptarmigan) - kde jinde nez v Arktide. Takovy maly, bily, blby a dobre maskovany ptak (kure). Vetsinou jsou v solidnim hejnu.

Tetrivek (Grouse) - obcas jsme jej potkali nekde v lese, necha nas prijit uplne blizko. Je jich vice druhu.



Pak je tu spousta dalsich ptaku podobnych sojce, nejcastejsi je treba Clark's Nutcracker nebo Greyjay. Jsou pekne drzi a kradou a somrujou. Hezka byla modra sojka s chocholkou u Whistleru. Z kraje zimy nas pak prekvapilo hejno brkoslavu. A jednou cestou z prace na nas koukala kousek u cesty rozespala sovicka.


Bohuzel jsme zatim nevideli (ale moc radi bychom videli): rosomaka (Wolverine) - obavaneho zabijaka veskere zvere, a samozrejme pumu (Cougar). Ta nam lovi skoro za barakem, na severnim okraji Canmore. Ne nadarmo se to tu jmenuje Cougar Creek (Pumi potok). Tahle kocicka skoli dokonce i obrovskeho jelena Wapiti nebo silneho mufloniho berana. Oblibenou lahudkou jsou pak pro ni pejskove venceni bez voditka, takze volne pobihani psu se u Cougar Creek nedoporucuje.

Diva zver v okoli zije vsude a aby tu s ni mohl zit bez konfliktu clovek, musi se podle toho chovat. Samozrejmosti je prisne nakladani s odpadky, pouzivaji se pouze specialni protimedvedi kontejnery/popelnice, nechat si pytel s odpadky treba i jen na chvili na zaprazi, je nepripustne. Stejne tak si nemuzete dovolit na zahradce vysadit ovocne stromy nebo treba kere rybizu, protoze by vam urodu mohl prijit sklidit medved. Lakani jeleni zvere na zahradku k solnemu lizu, na zbytky zeleniny nebo zrni pro ptaky se taky moc nevyplaci, protoze za zveri vam prijde k zahradce i puma. A strazci Parks Canada budou pri pokutovani taky dost nesmlouvavi.


Štítky:

0 Comments:

Okomentovat

<< Home