Dirigentik

úterý, ledna 12, 2010

Kiwi kapitola IX. (Zapadni pobrezi a Wanaka.)

Po slunecnem pobytu v Golden Bay jsme na Silvestra vyrazili na jihozapad. Za stale krasneho pocasi projizdime rokli Buller Gorge a behem dvou dnu dojizdime do Westportu. To jsme jiz na zapadnim pobrezi, ktereho se nejaky cas budeme drzet. Pokracujeme na jih a prvni vetsi atrakci je misto zvane Pancake Rocks (Livancove skaly). V prirodni rezervaci Punakaiki tu hladove more okousalo pobrezi az na skalni podklad, ktery diky svemu sedimentarnimu puvodu tvori jednotlive dobre patrne horizontalni vrstvy. Vliv slane vody skalu nerovnomerne rozrusuje, takze vznikaji ruzne zubate tvary, veze a sloupy, ktere pusobi dojmem do sloupku naskladanych livancu. Navic jsou nektere skaly podemilane vodou zespodu a vznikaji tak ruzne tunely a jeskyne, a kdyz se jim casem nekde propadne strop, je na svete dalsi atraktivni Blow Hole. Tedy velika dira mnohdy pekne daleko od morskeho brehu, do niz spodem proudi voda a priboj v dire vytvari pekne dramaticke buracejici divadlo. Samozrejmosti tu je rozsahle Visitor Centrum, upravene stezky s vyhlidkami a informacnimi tabulemi, a nanestesti huste davy turistu. Dukladne jsme si misto prohledli a pak jsme radi pred proudicimi davy prchali dale na jih.



Kdyz projizdime mesto Greymouth jiz se na obloze stahuji cernocerne mraky. V noci se pak nebesa otevrou a vyvali spousty vody. Nazitri sice na par chvil prestane prset a vykoukne i slunicko, ale pak se zaplava opet rozjede a uz se nas nepusti. V desti tak na chvili zastavujeme u jezera Ianthe, a stale v desti pozdeji pokracujeme az do vesnicky Franz Josef Glacier. Zdejsi ledovec platici za hlavni atrakci celeho zapadniho pobrezi navstevujeme v kratkem okamziku, kdy si dest dal pauzu. Rozlehle udoli jemuz dominuje celo ledovce se samozrejme hemzi turisty a my se bavime zejmena pozorovanim skupinek tech, kdo zaplatili drahy peniz za prochazku s vudcem po ledove mase. V nasledujici vesnicce jiz druhy ledovec Fox vypoustime a delame jen odbocku k jezeru Matheson. Prijemna prochazka kolem jezera nas privede i na misto zvane View of views (Vyhled vyhledu), odkud by mel byt nezapomenutelny pohled na nejvyssi vrchol Mt. Cook, nabizi se ale jen vyhled na sedive mraky. Alespon si tu tedy Evka chvilku povida s peknym uhorem vyvalujicim se na melcine. Pri dalsi ceste si pak dopravame odbocku k Mauro Beach. Pocasi se zlepsilo, tak absolvujeme lesni prochazku k hezkemu pobrezi. Slibovani tucnaci uz tu sice nejsou, ale vlny narazejici do rozeklannych skal nabizi nemene atraktivni divadlo. Dalsi prochazku si uzivame nasledujiciho slunneho rana, kdy se zastavujeme u pisecnych dun v rezervaci Ship Creek. Pak se zas zacinaji stahovat mraky a my dojizdime do mestecka Haast, kde se od more obracime do vnitrozemi. Silnice stoupa do Haast Passu, kterym prekoname hlavni hreben Jiznich Alp a cestou je mnoho zajimavych prirodnich kras. Stavime u vodopadu Roaring Billy, pozdeji u dalsich se jmeny Thunder Creek Falls a Fantail Falls. Obdivujeme divoke pereje v soutezce Haast Gate a pri prijemne prochazce hluboke tune Blue Pools. Zvolna se dostavame na vychodni svahy Alp a vita nas malebne horske udoli Makaroa Valley.



Ve stejnojmenne vesnicce stavime v kempu a tesime se ze slunecneho odpoledne. Jeste za hezkeho pocasi nazitri sjizdime k velikanskym jezerum Hawea a Wanaka, ovsem po prijezdu do mestecka Wanaka uz zase zacina prset. V okoli Wanaky pak travime par dnu, kdy je porad hodne promenlivo. Mezi ruznymi prehankami zvladame nekolik vyletu a prochazek, jako vystup na kopec Roy's Peak nebo cestu okolo jezirka Diamond Lake a na Rocky Mountain. V dalce se nam obcas ukazou bile alpske vrcholky a rano nas obcas prekvapi cerstvy snih i na okolnich pomerne nizkych kopcich. Potulujeme se po mestecku Wanaka, ktere je moc hezke a pekne polozeme u sveho jezera, ovsem znacne plne lidi na dovolene, a nakonec to prokladame i toulkami kolem nedalekych skalek a nejakym tim lezenim. Obcas ale take zvitezi nechut k davum a rozmary pocasi, diky cemuz navstevujeme i Toy and Transport Museum se spoustou hracek, aut, letadel a vsemoznych zajimavosti. Zpestrenim je tez vedle stojici mikropivovar, kde testujeme vzorky zde varenych piv. Predpoved pocasi je ale stale nic moc, takze se balime a vyrazime z Wanaky na dalsi cestu.


Štítky:

0 Comments:

Okomentovat

<< Home